Pro přímý nákup zboží otevřeno do 15 hodin! Výdej objednávek dle domluvy do 17 hodin. Děkujeme za pochopení.

Průvodce výběrem jehel pro tetování

Nalezení nejvhodnějších jehel pro tetování vyžaduje mnoho týdnů a měsíců experimentování a je klíčové pro to, aby vaše práce byla dokonalá a hojení bezproblémové. Výběr správné jehly pro konkrétní dopad na kvalitu práce i její průběh je velmi důležitý. Stejně tak záleží výběr jehly i na tom, abyste dosáhli správného efektu nebo textury tetování. Každá velikost, konfigurace a značka jehel nabízí různé výhody a celkové účinky na pokožku.
Zde najdete kompletní rozpis a rekapitulaci základních informací o jehlách na tetování, protože orientace v jejich značení a správný výběr vám umožní dosáhnout lepších výsledků. Berte prosím také v úvahu, že výrobci používají různé varianty kódu a mají občas své vlastní specifické značení. Například zakřivené magnum jsou někde označovány jako RM (round magnum) a jinde třeba SE (soft edge) anebo M1C (magnum curved). Je třeba se naučit porozumět značení výrobce, jehož jehly chcete používat a umět s ním pracovat.

V článku dole také nerozebíráme individuální písmenné značení na začátku kódu, kteří někteří výrobci používají pro určení, do které jejich výrobní řady konkrétní jehly patří. Například kód firmy Elite AC0805BPRL značí, že AC je označení pro řadu Elite III, kdyby tam bylo BC tak se jedná o řadu Elite Evo atd.



ZÁKLADY ZNAČENÍ JEHEL

Číselný a písmenný kód, který vidíte na krabičce tetovacích jehel, vám řekne vše, co potřebujete vědět o dané jehle. Tento "kód tetovací jehly" se skládá ze 4 součástí jehly.

 Needle-Box-Reference-1024x467

Schéma krabičky s jehlami na tetování s označením všech 4 součástí jehly na tetování


12   Tloušťka/průměr jehel
03   Počet jehel v konfiguraci
RL  Konfigurace
ST  Typ/úhel hrotu

Existuje nespočet variant tetovacích jehel, každá s různými kombinacemi těchto 4 klíčových údajů.




VELIKOST JEHLY

 

tloustka-jehly

Velikost jehly označuje průměr (nebo chcete-li sílu) každé jednotlivé tetovací jehly v konfiguraci. Tetovací jehly s menším průměrem mají jemnější tok inkoustu, takže jsou nejlepší pro práci s linkami. Takové jehly díky menšímu průměru tvoří v konfiguraci více jehel menší celkový průměr, a díky tomu jsou například linkovací jehly více kompaktní a není tak v lince vidět jednotlivé stopy každé z jehliček. V případě stínovacích jehel dosahují jemnějších, hladších a souvislejších stínů a přechodů. Naopak nevýhodou je vyplňování, kde jehly s menším průměrem vytvářejí menší body pigmentu v kůži, barvení jde pomaleji, kůži musíte vícekrát přejet a doachízí tak k většímu traumatu pokožky a zvyšuje se riziko komplikací při hojení.
Naopak tetovací jehly se silnějším průměrem mají mnohem volnější tok inkoustu, takže jsou vhodnější pro hrubší stínování s texturou a vyplňování ploch.

Tetovací jehly jsou označeny čísly (#), která udávají jejich velikost v kódu tetovacích jehel. Obvykle jde o první dvoučíslí kódu.

#6 - 0,20 mm
#8 - 0,25 mm
#10 - 0,30 mm
#12 - 0,35 mm (také známé jako Standards)
#13 - 0,40 mm

 



POČET JEHEL

 

pocet-jehel


Počet jehel označuje, kolik jehel je v konfiguraci. Obvykle jde o druhé dvoučíslí kódu. A čím vyšší číslo je v kódovém označení, tím větší bude samozřejmě seskupení jehel konfiguraci. V důsledku toho, seskupení jehel s jejich vyšším počtem tak pokrývají více místa a vpravují do kůže více pigmentu.


 

KONFIGURACE JEHEL + POUŽITÍ

 

Konfigurace jehel označuje, jak jsou jehly uspořádány v seskupení. Jedná se o písmenné značení v kódu hned za číselným značením. Vzhledem k velkému množství typů jehel může být náročné najít ty, které vám budou nejlépe vyhovovat. Níže se podívejte na některé z nejběžnějších konfigurací jehel + několik jejich běžných použití při tetování.

 

 

RL - kruhové linery (liners)

 

Round-Liner-Tattoo-Needle

Schéma konfigurace jehel pro tetování s kruhovými linery.


Linery uspořádané do kruhové (kulaté) formace umožňují vytvářet přesné linie. Pro tenčí a jemnější linie zvolte těsné kulaté linery. Tedy jehly s označenim na prvním dvoučíslí 08 nebo 10.



RS - kruhové stínovače (shaders)

 

Round-Shader-Tattoo-Needle

Schéma uspořádání jehel pro tetování s kruhovými stínovači.

 

Stejně jako linery výše, mají i kruhové (kulaté) shadery stejnou kruhovou formaci. Rozdíl je v tom, že: jednotlivé jehly jsou od sebe vzdáleny více než u kulatých linerů, což umožňuje stínování, nebo i vytahování silných linek.

 

 

TRL, HRL - Duté (hollow, nebo turbo) linery

 

 Turbo-Liner-Tattoo-Needle

Schéma konfigurace jehel pro tetování s dutými linery

Duté linery, označované někde jako hollow nebo turbo, mají uprostřed konfigurace volný prostor (v podstatě vynechanou prostřední jehlu), což umožňuje volnější tok inkoustu.

 

 

F - ploché (flat) jehly

 

Flat-Tattoo-Needle2
Konfigurace jehly pro tetování s jehlami naplocho - Flat

Ploché konfigurace jehel, uspořádané v přímé linii, se snadno sklápějí pod úhlem. Jako takové jsou skvělé pro vytváření přesných tvarů při geometrickém tetování. Jsou velmi přesné na precizní a jemné stínování.

 


Tetovací jehly magnum
Tetovací jehly v konfiguraci magnum tvoří dvě řady jehel poskládaných nad sebou. Pokrývají velkou plochu kůže a jsou schopné distribuovat velké množství pigmentu. Tyto jehly se dělí na následující provedení.

 

M1 - Weaved (proplétané) magnum

 

Magnum

Konfigurace jehel Weaved magnum pro tetování

Weaved magnum mají dvě řady jehel v "propletené" formaci. Například jehla weaved magnum bude mít ve spodní řadě více jehel než v horní. Obvykle jsou proto tyhle jehly v konfiguraci s lichým počtem jehliček. Díky prostoru mezi propletenými jehlami se skvěle hodí pro prolínání a stínování. Dobré jsou i pro barvení, protože v prostoru mezi jehlami se drží více barvy, který je tak skvěle distribuován do kůže.



M2 - Stacked (vrstvené) magnum

 

Stacked_Mag
Konfigurace jehel Stacked magnum pro tetování

 

V konfiguraci stacked magnum jsou jehly navrstvené ve dvou, nebo i více řadách, těsně vedle sebe pro větší sytost barev. Po stacked magnum jehlách sáhněte při práci s barevným tetováním kde chcete dosáhnou barevné plnosti a sytosti.

 

RM, SE, M1C - round, soft-edge, zakřivené/kulaté magnumy

 

Curved-Mag
Konfigurace jehel curved/round magnum pro tetování

 

Zakřivené magnumy, známé také jako magnumy s měkkým (soft edges) okrajem, měkké nebo kulaté magnumy, mají v seskupení hroty do obloukovitého tvaru . To jim umožňuje snadněji kopírovat prohnutí kůže způsobené tlakem jehel při kontaktu, a způsobují tím menší trauma a snadnější hojení. Se zakřivenými magnumy se lépe pracuje při jemnějších stínovacích procedurách. Dá se s nimi ale také barvit se slušnými výsledky.


 

TYPY HROTU U JEHEL - TAPER

Needle-Taper-01-1024x512      taper-jehly-mm

Schéma zobrazující dostupné délky hrotu (needle taper) jehel pro tetování

 

Zúžení jehly (délka hrotu) je míra od špičky tetovací jehly po začátek jejího nejtlustšího bodu (na obrázku výše.) Délka zúžení tetovací jehly přímo ovlivňuje, kolik inkoustu může být dopraveno z jejích špiček do pokožky. Od jehly s delším zúžením (long taper) vnikne do pokožky méně inkoustu - a naopak, více inkoustu, pokud jde o jehlu s kratším zúžením (short taper).
Pro jemnější a delikátnější práci proto pravděpodobně sáhnete po jehlách s delšími kužely. Kratší kužely jehel jsou vynikající pro všechny vaše odvážnější čáry a balení barev. Celkově je kratší taper oblíbenější volbou. Jejich stálý přenos inkoustu do kůže umožňuje širokou škálu tetovacích technik.

Typy taper hrotů

Jak bylo uvedeno výše, standardem jsou kratší délky hrotů - konkrétně 1,5mm délky. Můžete však vybírat z široké škály různých délek hrotů a tím zjistit co přesně přináší nejlepší výsledky pro váš styl práce.

Short (standard) taper - 1,5 mm
Long taper - 2,0 mm
Double long taper - 2,5 mm
Extra long taper - 3,5 mm
Super long taper - 5,5 mm
Super extra long taper - 8,0 mm

 

 

 

DALŠÍ VLASTNOSTI JEHEL NA TETOVÁNÍ

Kromě výše uvedených hlavních dělení jehel, existuje několik dalších možností, které je třeba při nákupu jehel zvážit.

 

 

Jehly s texturou

textured-needle

 

Srovnání dvou tetovacích jehel, jedné s texturovaným, rýhovaným povrchem a druhé s leštěným, hladkým povrchem.

Texturované jehly na tetování mají malé drážky podél povrchu. Díky tomu se na nich udrží (a také se na ně nanese) více inkoustu. Z tohoto důvodu někteří tatéři sahají po texturovaných jehlách, aby se jim lépe pracovalo s nanášením větších ploch barev. Leštěné standardní tetovací jehly (které se používají častěji) mají hladší povrch a tím zadržují méně barvy.

 

 

Výhody tetovacích jehel Bugpin

Schéma znázorňující různé pixelové efekty a techniky tetování
Tetovací jehly Bugpin jsou označením pro všechny jehly, které mají velikost č. 10 (0,30mm) nebo menší. Tyto jehly s velmi úzkým průměrem jsou ideální pro pixelování, práci s tečkami a přesné vytváření jemných a delikátních detailů. Skvělé jsou také pro precizní a ostré linky.

 

 

Výhody cartridge/kartušových tetovacích jehel

Cartridžové (kartušové) tetovací jehly poskytují širokou škálu výhod, které u tradičních tyčinkových jehel nezískáte. Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při výběru pro vás těch nejlepších cartridge tetovacích jehel.

 

cartridge-system

Snadná výměna
Při tetování s kartušovými jehlami je snadné vyměňovat jednotlivé jehly a tím upravit svůj styl, způsob a rychlost práce. Ve většině strojků akceptujících cartridge se snadno uzamknou během vteřiny. Stačí si vybrat potřebnou jehlu, zacvaknout ji na místo a pokračovat. To můžete dokonce i udělat bez vypnutí strojku, a klidně stokrát během jednoho tetování pokud je to potřeba. Tato výhoda naprosto mění styl a postup vytváření tetování k lepšímu.

Stabilizační mechanismy


Kvalitní tetovací cartridge se obvykle dodávají se stabilizátory. Účelem stabilizátoru je udržet jehly stabilní jak v příčném směru tak v pohybu vpřed a vzad. Nemělo by tedy docházet k žádnému kmitání, vibrování a tím k nekonzistenci linek apod. Stabilizační mechanismy se často liší podle značky. Experimentování je často nejlepší způsob, jak zjistit, který systém vám vyhovuje nejvíce.

 

emalla-cartridges
Kartušové jehly Emalla (na obrázku výše) vzaly tattoo průmysl útokem díky svému stabilizačnímu mechanismu, japonské oceli a velmi přesným mechanismem srovnatelným s cartridgemi značkových firem, ale za mnohem nižší ceny. Tyto kartuše vřele doporučujeme tatérům, kteří dávají přednost kvalitě za přijatelné peníze. Prohlédněte si je zde.



Bezpečnostní membrány

 

membrane-vs-non


Dalším základním prvkem kvalitních cartridge jehel je bezpečnostní membrána. Tyto membrány fungují tak, aby zabránily zpětnému toku krve a tetovacího inkoustu do vašeho tetovacího gripu/strojku. Tohle ale není úplně neprůstřelné řešení. Membrána může sklouznout nebo prasknout, případně může dojít k proniknutí kapaliny mezi tělem cartridge a strojku. Pokud si tedy vyberete jehly, které mají bezpečnostní membránu, můžete tak počítat s větší bezpečnostní pro váš strojek, ale nemůžete se spolehnout na stoprocentní ochranu. I tak platí, že jde o řešení, které mnohem snadněji udržuje v čistotě a bezpečí váš strojek.
Nevýhodou membrány je trošku vyšší tuhost cartridge. Je to způsobeno tím, že vratný mechanismus v cartridgi bez membrány je obvykle jen tenký gumový kroužek, na rozdíl od cartridge membránové, kde pruží celá membrána. S cartridgi bez membrány, které jsou měkčí, se s některými strojky prostě příjemněji pracuje. Výrobci ale membránový systém neustále vylepšují, používají měkčí a pružnější materiál a rozdíl tak je u některých výrobců téměř neznatelný.

 

Otevřené versus uzavřené špičky/hroty cartridge

 

openvsclose

 

Když jsou špičky cartridge otevřené, znamená to, že jehly jsou zcela odkryté. Díky tomu se snadno čistí. Kartuše s otevřenými hroty jsou vynikající volbou pro umělce, kteří neustále mění pigmenty. Naproti tomu uzavřené hroty kartuší jehlu zcela uzavírají. To umožňuje větší kontrolu a stabilitu během práce.
Všimněte si také, že cartridge se dodávají v různých barevných variantách a to jak průhledných tak neprůhledných. To se může zdát bezvýznamné, ale z dlouhodobého hlediska to může být přínosné. Někteří tatéři dávají přednost průhledné plastové cartridgi, protože umožňuje přímo vidět tok inkoustu.


NABÍDKA JEHEL PRO TETOVÁNÍ
Nabízíme tradiční tetovací jehly a špičkové cartridžové jehly podle vašich preferencí. Najdete u nás značky jako Kwadron, Emalla a Elite. Zde si prohlédněte celou naši nabídku kartušových jehel a zde tradiční tyčové jehly.

Při výběru vhodných jehel pro tetování se kdykoli vraťte k tomuto průvodci. Klíčem k nalezení nejlepších jehel pro váš styl tetování je čas, praxe a experimentování. Případně se neváhejte na nás obrátit. Rádi vám poradíme s výběrem.

 

---

Obsah tohoto článek je souhrn informací nalezených na netu a doplnil jsem jej vlastními dlouholetými zkušenostmi v oboru tetování.
@Robin