Pro přímý nákup zboží otevřeno do 15 hodin! Výdej objednávek dle domluvy do 17 hodin. Děkujeme za pochopení.

EMALLA ELIOT cartridge na testování

Tak nám dorazili do firmy nové cartridge značky Emalla Eliot. Jedná se, jak je už v této kategorii produktů běžné, o výrobce z Číny. Výrobce je ze stejného města jako je například výrobce cartridgí Elite, jejichž cartridge jsme si sem vzali jako protikus na srovnání. Bohužel se dnes jedná jen o srovnání takzvaně "na oko", reálný test při tetování není kvůli lockdownu zatím možný.

Začneme tedy pěkně od začátku. Cartridge jsou balené v krabičkách po 20 kusech, krabičky nejsou klasicky otvírací na konci jako Elite, ani z boku jako Kwadron, ale jsou vysouvací, jako jsou ty od EZ. Za mě asi nejlepší řešení.
Cartridge jsou v samostatných blistrech po 5 kusech, na zadní straně je sterilizační terčík a informace o sterilizaci EO (etylén oxid), doba expirace je  5 let. Označení typu cartridge je poněkud nevýrazné. Odlamování jednotlivých carts z blistru jde snadno, otvírání cartridgí jde díky malé nepřilepené chlopni na konci dobře i v rukavicích.

A teď už k samotným cartridgím. Cartridge EMALLA ELIOT jsou vyrobeny z namodralého plastu a ve srovnání s Elite III jsou o něco delší, při zacvaknutí do strojku je jejich tip asi o 4-5mm delší. Otvor na horní straně je spíše menší, což já osobně moc nemusím, protože vyplachování př změně barvy jde o něco hůře. Není to sice tak velká změna jako je u Elite INFINI, kde je ten otvor opravdu velmi malý, ale kdo je zvyklý na velky otvor jako u Elite I, tak je rozdíl dost znát. Oproti Elite III je taky rozdíl, ale ne už tak velký, délka otvoru je zhruba stejná ale šířka je u EMALLA asi o 1/3 menší. Menší otvor se teď prosazuje u většiny výrobců, je to prý kvůli omezení prskání barvy ven. Podle mě ale když dochází k prskání barvy ven, tak je buď něco špatně na strojku, nebo na kostrukci cartridge. Já pracuji nejraději s Elite I a Elite III a ani na jedné temhle problém nemam. Za mě, větší otvor rovná se lepší řešení. Pro srovnání přikládám obrázek jak to má řešené více Elite u jiných řad a jak EMALLA.

Co se týče jehel jako takových, srovnávám zde typ 5RL s tloušťkou jehel 0,30mm. Tento liner je u EMALLA lépe spájený, hroty jsou blíže u sebe než u Elite III ale rozdíl je velmi malý. Přesto viditelný pouhým okem když dám jehly vedle sebe. Co je ale důležité (a to hlavně u linerů) je to, že když vysunu jehlu ze špičky a zkusím jakou má stranovou vůli, tak u EMALLA je o polovinu menší než u Elite. Tohle je důležité pro přesné vedení jehly a svědčí to o přesnosti výroby. Tady jednoznačně vítězí EMALLA. Jehly jsou u Emalla napájeny na dalším kovovém táhlu a to je uchycené v plastové tyčce. Uchycení je velmi pevné a ani silným tahem se nám jehlu nepodařilo vytáhnout. Jehla je v plastu cca 10mm, což je asi nejvíc co jsem tady mohl srovnat s jinými typy. Elite III má uchyceni asi o 2mm méně ale také velmi pevné. Elite INFINI má jehly v plastu pouze 5mm a v praxi se nám při testu několikrát stalo že se jehla z plastu uvolnila. Což byl jeden z důvodů proč jsme tento typ nezařadili do nabídky. Tady je podle mě vítězem EMALLA ale jen o malý kousek oproti ELITE III a až praxe při práci ukaže jestli je to opravdu důležité nebo ne.

Provedení membrány je víceméně stejné, jen membrána u Elite je měkčí, což je lepší pro funkci strojku. Provedení hlavní části těla cartridge je z jednoho kusu, stejně jako u Elite III, což je také ideální řešení. Elite INFINI má oddělávací přední část, ta nám ale také při testování občas vyskočila. U těla z jednoho kusu tohle nehrozí. EMALLA je celkově delší, ale je to především díky delší přední části. Nakolik to bude přínosem při práci se teprve uvidí. Pokud patříte k těm, co musí občas nějakou cartridge rozebrat a ohnout si jehlu, nebo si upravit rozestup řad jehel u magnum provedení, tak tady to jde mnohem lépe než u Elitek. Tam není vnitřní část téměř za co chytnout (kromě Elite I), EMALLA má více plastu venku z vnitřní části a když je spojení poměrně dost pevné, rozpojuje se rozhodně lépe než Elite III.

A to by bylo v podstatě vše co můžu napsat k těmto cartridgím jen tak, bez možnosti praktického nasazení při práci. Jde tedy jen o takové rychlé představení a malé srovnání s podle mě asi nejlepší řadou carts od Elite, řadou III. Za mě můžu říct že se mi Emally docela líbí, nejvíce asi minimální stranová vůle a kvalita spájení jehel, alespoň u linerů. Více nám samozřejmě řekne až použití v praxi, kde se opravdu ukáže jestli bude EMALLA ELIOT plnohodnotný konkurent jiných zavedených značek.

Robin
Planet Tattoo
Studio & Supply

 

Naši nabídku cartridges najdete ZDE.